Intel Pentium Extreme Edition 840

Geschreven op 17 September 2005, in Intel, Processors

De strijd om de dual core (dubbele kern) processors is al een tijdje aan de gang. Maar impliceert dit nu een verbetering voor de dagdaagelijkse gebruiker?
Intel Pentium Extreme Edition 840 met Hyper-Threading
De Intel Pentium Extreme Edition 840 met Hyper-Threading is een chip met 2 processors in plaats van 1. Dit zorgt ervoor dat de prestaties in sommige omstandigheden verbeteren, terwijl de geproduceerde hitte beperkt blijft.

Het nut van een dual core chip komt vooral tot uiting wanneer verschillende programma’s tegelijkertijd een taak uitvoeren en vooral dan wanneer een applicatie specifiek daarvoor geschreven is (multithreaded). Hierdoor kunnen meerdere bits aan code gelijktijdig doorlopen worden.

Het voordeel van een dubbeke kern chip is dat het aan verschillende taken tegelijk kan werken, waardoor de prestaties versneld worden.


Bij programma’s die niet gebruik maken van de multithread verwerking, presteert de Intel Pentium Extreme Edition 840 minder goed dan een snellere single core Pentium 4 EE processor.

Al is de scheidingslijn tussen de prestaties soms moeilijk waar te nemen, toch kunnen we stellen dat de Intel Pentium Extreme Edition 840 over het algemeen beter scoort dan een single processor. De echte kracht wordt echter zichtbaar wanneer we gebruik maken van applicaties die specifiek voor multithreading zijn ontwikkeld, of in omstandigheden waarbij meerdere taken tegelijkertijd plaatsvinden.

Bij gaming heeft de Pentium EE 840 echter minder voordeel. De meeste games op de markt maken nog geen gebruik van de dubbele kern. Gamers kunnen daarom beter investeren in een betere grafische kaart, of een dual graphics SLI architectuur.

Als je de pc toch tot zijn limieten wil drijven of als je een desktop wil hebben die klaar is voor de toekomst, dan is de Intel Pentium Extreme Edition 840 een mooie investering.

Trefwoorden: , , ,

Comments are closed.