AMD Dual Core Opteron

Geschreven op 18 September 2005, in AMD, Processors

Intel begon met de dubbelekern race, maar AMD kwam ook snel op de proppen met een versie. Het principe achter dit soort processors is eenvoudig. Door twee kernen te plaatsen kunnen deze aan een tragere snelheid draaien en hierdoor dus minder energie verbruiken, maar toch beter prestaties afleveren.

Dit is vooral het geval is bij applicaties die gebruik maken van multithreading of bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd.

Hoewel Intel en AMD beide een tweede kern hebben toegevoegd aan hun processor, toch houdt de gelijkenis daar op. De AMD Opteron maakt namelijk gebruik van een system request interface (SRI) dat in staat is iedere kern direct te verbinden met de controller. AMD heeft de processor dan ook gekoppeld aan het externe geheugen door zijn geïntegreerde geheugen controller. Bij zwaar geheugen gebruik, zoals bij het digitaal editeren van films kan dit een opmerkelijke snelheidswinst opleveren.


De AMD dual core Opteron processors worden vooral gebruikt bij servers en werkstations, omdat daar vaak meerdere programma tegelijkertijd opereren.

Net zoals de Intel Pentium Extreme Edition 840 scoort deze AMD Opteron niet zozeer beter bij gewone officetoepassingen. Pas wanneer we hem gebruiken bij taken waarvoor hij gespecialiseerd is, kan je zijn pure kracht opmerken.

Dubbele kern processors zijn niet de beste oplossingen voor iedereen, maar het is zeker een uitstekende oplossing voor sommige taken en situaties. Men mag ook gerust stellen dat dit de processors van de toekomst zullen worden.

Comments are closed.